Onderzoeksweek “wat is wijsheid?”

Er is helaas geen plek meer op deze reis! Je kunt ons voor een eventuele volgende reis altijd een email sturen.

Samen experimenteren met nieuwe besluitvormings-, interventie- en gesprekstechnieken

Veranderingen

Veel is er al gezegd en geschreven over de huidige en aanstaande veranderingen in organisatieland. Organisaties moeten platter, zelfsturender, efficiënter, beter maar wat ons betreft bovenal menselijker. Semco-style, Nieuw Organiseren, Holocracy, Reinventing Organizations, Part-Up zijn zo maar een greep uit diverse boeken, ontwikkelingen, platformen of vormen die op dit moment populair zijn. De tijd vraagt om andere benaderingen van organiseren en de druk is hoog om te kantelen, wendbaar en responsief te zijn. Het is onze overtuiging dat de essentie van de wens tot daadwerkelijke transformatie van organisaties vraagt dat we ook nog veel ontdekken door te experimenteren. We zijn eigenlijk pas net op reis.

Inspiratie

Zelf zijn we gecharmeerd van het werk van Peter Senge, Joseph Jaworski, John Milton, Margareth Wheatley, Otto Scharmer en David Bohm. Er zitten wat ons betreft veel mooie elementen in zowel Presence, Synchronicity, Way of Nature, Theory U, communities of practice en dialoog.

Het grote verschil dat we hebben mogen ervaren tussen vergaderingen die wel of niet uitgaan van het gezamenlijk opbouwen van de setting, space keeping, intentie en beginnen met een gezamenlijke meditatie zijn hier voorbeelden van. Ook is onze persoonlijke verbinding met de natuur cruciaal, en is het in deze verbinding dat we onszelf nog sterker tegenkomen en onder druk beter weten wat we moeten doen. De verbinding met de natuur is daarbij niet alleen een persoonlijke spiegel, het geeft ook een duurzamer perspectief aan organisatievraagstukken.

Wijs leiderschap

Hoe je het ook wendt of keert er zullen in organisaties altijd besluiten genomen moeten worden die vragen om een bepaalde mate van leiderschap. De basis gedachte is dat goed leiderschap de sleutel is naar organisaties met een hoog aanpassingsvermogen en dat datzelfde leiderschap tegelijkertijd niets meer en niets minder is dan het ontsluiten en aanwenden van wijsheid. Wijsheid is daarbij zowel van niemand als van iedereen en het vraagt dat mensen als hele mensen volledig aanwezig zijn; zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel.

Wijsheid ontsluiten en richten als belangrijke sleutel dus.

Wijsheden

Waarbij de vraag zich aandient: “wat is wijsheid?” en “hoe ontsluiten we het”?

Er zijn vele onderzoeksmogelijkheden om deze vragen verder te verdiepen, er zijn al vele richtingen waarin gedacht kan worden en ieder brengt zijn of haar eigen invulling hiervan. Het mooie is om het samen verder te onderzoeken.

De reis

Het is in lijn met dit gedachtegoed dat we een reis willen organiseren om samen een week te experimenteren met ingebrachte en nieuwe besluitvormings-, interventie-, gespreks- of vergadertechnieken.

  • Wat is wijsheid?
  • Hoe ontsluit je wijsheid?
  • Hoe neem je wijze besluiten?
  • Hoe kan de natuur daarbij helpen?
  • Wat is een natuurlijke flow?
  • Welke rol neemt tijd hierin?
  • Welke werkvormen zouden we kunnen ontwikkelen?
  • Wat is een goede verhouding tussen individueel en collectief?
  • Maar bovenal, wat ervaren we zelf als we zo werken?

Echt een week om te leren door te experimenteren. Lopen leer je ten slotte ook door vallen en opstaan.

Uitgangspunt

Het uitgangspunt voor deze week zou een case kunnen zijn met een organisatievraagstuk zoals een kanteling, reorganisatie, fusie of krimp.

Het doel is om tot vernieuwende inzichten, werkvormen en technieken te komen om andere organisaties weer een stap verder te helpen. We zouden dit kunnen doen door dagelijks met werkvormen te experimenteren.

Echt op reis

Om het proces echt met elkaar aan te gaan hebben een fantastisch gelegen maar eenvoudig en dus betaalbare locatie in de Alpen gevonden. Een prachtige plek in schone lucht, met een fraai uitzicht en met maximale verbinding met de natuur. De week die wij voor ogen hebben is van 24 tot en met 30 september.

Bij een minimale groepsgrootte van 5 deelnemers zijn de kosten 425 euro per persoon inclusief eten, exclusief BTW en exclusief reiskosten (+/-100) . De maximale groepsgrootte is 9 personen en gezien de kosten zijn er gedeelde slaapkamers.

Deelname

Ben je iemand die al enkele jaren met organisatie en persoonlijke ontwikkeling bezig is, en ook een aantal werkvormen in kan brengen om verder te exploreren en onze behoefte deelt om verder te onderzoeken en experimenteren, laat het ons dan snel weten.

We organiseren deze reis overigens voor mensen waarvan wij denken dat ze met deze uitnodiging wel wat hebben en die de indruk hebben dat ze iets wezenlijks of vernieuwends toe kunnen voegen. Lijkt het je wat, stuur dan een mail naar één van ons dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Met vriendelijke groet,

Raymond en Olga

raymond@raymondwitvoet.nl

olga@olgalouise.nl